Wykonanie
"Kalendarz aż puchnie od rozmaitych wyjątkowych okazji. Niektóre mają w naszym
kraju długą tradycję, inne dopiero znajdują zwolenników.
Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska skupiły się na dwóch świętach, które z różnych względów są dla Polaków najważniejsze, a jednocześnie mają najbogatszą kulturę kulinarną."Wydały kolejną książkę z
serii bez pszenicy: " Święta bez pszenicy " (na blogu znajdziecie również recenzję poprzedniej ich książki: " Kuchnia polska bez pszenicy ".To propozycja dla bezglutenowców (i nie tylko), z przepisami na Boże Narodzenie i Wielkanoc, które nie zawierają pszenicy, glutenu,
cukru i szkodliwych E-dodatków, a niektóre także bez
nabiału lub w wersji wegańskiej.Książka podzielona jest na 3 części:1. Wstęp2. Produkty (ponad 100 stron różnych porad jakich produktów i ich zamienników używać w kuchni, opisane są też nowości, np.
mąka kasztanowa, czy
mąka teff, wiesiołek, topinambur).
3. Przepisy (podzielone na Boże Narodzenie, Wielkanoc,
Pieczywo, Przepisy podstawowe i dodatki)
W książce znajdziemy ponad 250 przepisów na zupy, dania główne, przekąski, dodatki,
chleby i
bułki,
ciasteczka, babeczki i desery.Dodatkowo przepisy podstawowe, np. na ciasta pierogowe i naleśnikowe,
majonezy, aromatyczne ekstrakty i polewy. Jestem pewna, że przy takiej ilości przepisów, każdy znajdzie coś dla siebie. Ja też na pewno coś z nich przygotuję.
W przepisach zostały wykorzystane zdrowe produkty i różne rodzaje
mąki: głównie
mąka gryczana oraz jaglana, kukurydziana, ziemniaczana, teff, kasztanowa, orzechowa, amarantusowa, ryżowa, owsiana. Zabrakło mi w przepisach
mąki z
ciecierzycy (chyba, że przeoczyłam ;)).Na 30 stronach znajdują się zdjęcia potraw. Fajnie, gdyby było ich więcej, ale z drugiej strony książka i tak jest gruba;).Na jednej ze stron, autorki zamieściły listę wszystkich E-dodatków, dodawanych przez producentów żywności.Sugerując się tytułem, przepisy zamieszczone w książce, mają być przydatne w okresie Świąt (np. kutia, kompot wigilijny, pascha czy wielkanocny baranek), jednak większą część z nich wykorzystamy również przez cały rok (
pieczywo, barszcze, pasztety, kluski, pierogi czy słodkości).Na końcu książki znajduje się szczegółowy spis treści.
Brawo dla autorek za zamieszczenie dodatkowo tematycznego spis treści i podzielenie przepisów wg kryteriów np. "wegańskie", "bez
jajek", "bez
nabiału" - osoby z nietolerancją na
jaja czy weganie, mogą od razu przejść do konkretnych przepisów (inni autorzy książek kucharskich mogliby wziąć z nich przykład).Mała prośba do autorek: może w kolejnej książce pojawi się zdecydowanie więcej przepisów z
mąką owsianą, jaglaną i z ciecierzycy? i jeszcze więcej przepisów dla osób z nietolerancjami (bez jaj, czy
nabiału).Gdyby był jeszcze indeks produktów (np.
mąka jaglana + numery stron, na których można znaleźć przepisy z jej użyciem) oraz szczegółowe spisy treści w podrozdziałach wydrukowane na kolorowych kartkach - byłyby to dla mnie idealne spisy treści w książce.Pani Marto, pani Wando, czekam z niecierpliwością na kolejną Waszą książkę ;).Wydawnictwo: Bukowy LasOprawa: Broszurowa ze skrzydełkamiFormat: 165 x 205 mmLiczba stron: 440Cena: 39 , 90 złDziękuję Wydawnictwu Bukowy Las za przekazanie książki do recenzji :).